RESEPI LAKSAM KELANTAN YANG SEDAP | Anda penggemar dan tercari-cari resepi laksam? Kami ingin kongsikan resepi laksam original dari kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan buat anda. Laksam sebenarnya diperbuat daripada bancuhan tepung beras, dikukus sehingga masak dan akan dimakan bersama kuah lemak.
Kebiasaannya adunan cair tepung beras ini akan disendukkan pada tudung periuk dan dikukus. Setelah mengeras, ia akan digulung menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan dengan dipotong kecil-kecil dan disiram bersama kuah lemak serta sambal.
RESEPI LAKSAM
Bahan-bahan Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 cawan air mendidih + 2 cawan air biasa)
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
Cara Penyediaan Laksam
1) Satukan air, garam dan minyak dalam bekas. Kacau hingga garam hancur.
2) Sukat tepung dan gaul hingga sebati
3) Campurkan semua bahan dan kisar sehingga halus. Masukkan di dalam jug untuk memudahkan di tuang ke dalam tudung periuk
4) Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Letakkan tudung periuk atau bekas yang leper ke dalam pengukus dan sapukan minyak.
5) Sebelum tuang adunan, kacau dahulu dan tuangkan ke dalam tudung periuk hingga menutupi keseluruhan penutup dan tutup tudung pengukus
6) Masak dalam 5 minit sehingga adunan menjadi menggelembung
7) Angkat laksam dari tudung periuk dengan menggunakan pisau atau garpu sambil menggulung laksam dengan menolak perlahan lahan ke tepi
8) Letak dalam bekas dan sapu dengan minyak agar laksam tidak melekat. Diingatkan jangan basuh laksam yang telah siap dimasak
9) Ulang proses mengukus lebihan laksam tadi hingga siap
RESEPI KUAH LAKSAM
Bahan-bahan Kuah Laksam
1 kg ikan - (direbus, ambil isi dan kisar)
1/2 kg santan pekat
1 gelas air utk tambahan
10 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 inci halia *
2 btg serai *
2 sudu kecil serbuk lada hitam *
1 keping asam keping
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar bawang goreng - ditumbuk
Budu
Garam
Gula
Cara penyediaan Kuah Laksam
1) Rebus ikan di dalam periuk sehingga masak. Asingkan isi ikan dengan tulang
2) Kisar isi ikan dan tulang berasingan
3) Kisar bahan bertanda * sehingga halus dan masukkan dalam periuk
4) Kemudian masukkan isi ikan dan air tapisan tulang ikan ke dalam periuk berisi bahan kisar tadi. Masukkan juga sedikit air rebusan ikan dan santan pekat
5) Masak kuah laksam sehingga mendidih dan masukkan asam keping, kerisik, bawang goreng dan sedikit budu. Perasakan kuah dengan garam dan gula
6) Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah. Kalau kuah agak pekat boleh tambah sedikit air.
7) Siap
RESEPI SAMBAL
Bahan-bahan Sambal
15 biji cili padi merah
2 biji cili besar merah
3 biji limau kasturi (perah ambil air limau)
Belacan
Cuka
Garam
Gula
Cara penyediaan Sambal
1) Kisar semua bahan sehingga halus
2) Perasakan sambal ikut citarasa anda
HIASAN LAKSAM
kacang panjang (dihiris kecil)
bunga kantan (dihiris halus)
timun (dihiris kecil)
daun kesum
taugeh
bawang besar (dihiris kecil)
limau kasturi
Resepi Laksam Kelantan Yang Sedap
Reviewed by Bawang
on
Wednesday, April 29, 2020
Rating:
No comments: