Resepi Kuih Buah Melaka / Onde Onde

RESEPI KUIH BUAH MELAKA / ONDE ONDE


BAHAN-BAHAN
1 bungkus tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 sudu garam
1 cawan jus pandan (kisar 5-6 helai daun pandan) 
½ sudu teh pewarna hijau
2 helai daun pandan
Air secukupnya
2-­3 keping gula melaka (dipotong dadu)
1 biji kelapa parut

CARA PENYEDIAAN KUIH BUAH MELAKA/ONDE ONDE
1) Campurkan kesemua tepung dan bancuh dengan air, air pandan, pewarna dan garam sehingga menjadi doh.
2) Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengah-­tengahnya.
3) Sementara itu panaskan air di dalam periuk. Masukkan daun pandan.
4) Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang sedang mendidih. Tunggu sebentar sehingga ianya terapung menandakan telah masak. 
5) Angkat dan golekkan dalam kelapa parut
6) Siap dan boleh dihidang
Resepi Kuih Buah Melaka / Onde Onde Resepi Kuih Buah Melaka / Onde Onde Reviewed by Bawang on Monday, April 27, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.