Resepi Tepung Pelita

RESEPI TEPUNG PELITA | Adakah anda penggemar kuih tepung pelita? Rasanya yang manis, lemak dan lembut menjadikan kuih ini sebagai salah satu makanan kegemaran rakyat malaysia. Kuih Tepung Pelita mempunyai 2 lapisan dimana di bahagian bawah berwarna hijau dan rasa manis manakala di bahagian atas berwarna putih dan rasa berlemak. Jom lihat cara penyediaan Tepung Pelita dan anda boleh cuba menyediakannya dirumah. 


RESEPI TEPUNG PELITA

BAHAN-BAHAN (Bahagian Bawah) 

1 cawan tepung beras 
1 cawan gula 
5 cawan air 
5 helai daun pandan diblend dengan sedikit air 
1 sudu makan air kapur
1 sudu kecil pewarna hijau

CARA PENYEDIAAN KUIH PELITA

1) Campur semua bahan dan tapis dalam periuk
2) Masak atas api sederhana. Sentiasa dikacau supaya adunan tidak berketul
3) Bila dah agak nak pekat, perlahankan api dan kacau sehingga nampak berkilat dan keluar gelembung besar meletup-letup
4) Tutup api dan masukkan dalam acuan.

BAHAN-BAHAN (Bahagian atas) 

4 sudu besar tepung beras 
4 cawan santan
2 sudu kecil garam

CARA PENYEDIAAN TEPUNG PELITA

1) Campur semua bahan dan tapis di dalam periuk
2) Masak atas api sederhana dan sentiasa dikacau agar adunan tidak berketul. 
3) Sambil tu letakkan 1/2 sudu kecil gula di atas lapisan hijau tadi. Apabila adunan sudah pekat  dan ada gelembung meletup-letup, tutup api. 
4) Tuangkan ke atas lapisan hijau yang diletak gula tadi. 
5) Tunggu sebentar hingga sejuk dan masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak.
Resepi Tepung Pelita Resepi Tepung Pelita Reviewed by Bawang on Tuesday, April 28, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.