Resepi Puding Lumut

RESEPI PUDING LUMUT | Anda peminat puding? Puding lumut atau juga dikenali puding santan pandan merupakan manisan kegemaran orang tua. Untuk menyediakan puding ini hanya memerlukan beberapa bahan seperti santan, air pandan, agar-agar dan telur. 


RESEPI PUDING LUMUT

Bahan-bahan:

1/2 biji kelapa parut (diperah) 
7 helai daun pandan (dikisar dengan 1/2 cawan air)
1 biji telur (2 biji kalau nak lapisan telur tebal)
1 pack agar-agar tali (20 - 25g)
4 senduk gula (kalau tak suka manis kurangkan)
1 sb gula Batu
1 sk pewarna hijau
1 sk garam
6 cawan air

Cara Penyediaan Puding Lumut

1. Perah santan. Kisarkan telur, santan dan air daun pandan bersama untuk menghilangkan bau hanyir telur.
2. Campuran tadi dicampur dengan 1 sk pewarna hijau dan garam
3. Basuh agar-agar, dan masakkan bersama 6 cawan air sehingga agar-agar hancur.
4. Masukkan gula batu, kacau sampai hancur.
5. Masukkan gula, kacau sampai mendidih.
6. Bila adunan mendidih, campurkan campuran santan ke dalam periuk dan tunggu sehingga mendidih. Kacau adunan. Tutup api.
7. Tuang dalam loyang, biar hingga sejuk. Nak lagi sedap masukkan dalam peti sejuk.

Sumber resepi : Diana Khalifa
Resepi Puding Lumut Resepi Puding Lumut Reviewed by Bawang on Saturday, May 09, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.