Cara Mudah Masak Rendang Ayam Hari Raya

Cara Mudah Masak Rendang Ayam Hari Raya | Kami ingin kongsikan Cara Mudah untuk Masak Rendang Ayam walau tak pandai masak pun boleh tau. Almaklum la tahun ni masing-masing kena masak sendiri kan sebab tak boleh balik beraya di kampung. Hampa ikut je cara penyediaan yang dikongsikan dibawah, pasti rendang ayam hampa menjadi punya. Sedap hingga menjilat jari. 


Macam yang kita tahu, rendang kebiasaannya disediakan bersama juadah lain seperti ketupat, lemang, nasi impit, nasi putih dan sebagainya. Jom lihat bahan-bahan dan cara penyediaan rendang yang kami kongsikan ini. 


RESEPI RENDANG AYAM


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam
12 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
5 batang serai*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 biji kunyit hidup*
5 batang serai*
4 sb kerisik
1 kotak kecil santan
Daun kunyit hiris nipis
Garam/gula/serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara Penyediaan:

1) Gorengkan sekejap ayam tapi jangan sampai garing. Kalau tak goreng ayam pun boleh juga terus masukkan dalam kuah

2) Tumiskan bahan dikisar sekali dengan cili giling. Goreng hingga 2 atau 3 kali pecah minyak. (Bila pecah minyak kali pertama masukkan air. biar kan pecah minyak kali kedua. masukkan sedikit air lagi. biarkan mendidih dan pecah minyak lagi. Lagi garing rempah kita lagi sedap rendang tu nanti.

3) Masukkan ayam kacau sekejap. Masukkan santan, air, kerisik, asam keping (jika suka) saya tak masukkan. Biar hingga ayam masak, kalau nak berkuah boleh lebihkan santan dan air

4) Bila ayam dah masak, kuah dah kering dan pekat, masukkan hirisan daun kunyit. Kalau nak masukkan daun limau purut pun boleh juga lagi wangi.

5) Perasakan dengan gula dan garam, kacau sekejap dan dah boleh tutup api.

Cara Mudah Masak Rendang Ayam Hari Raya Cara Mudah Masak Rendang Ayam Hari Raya Reviewed by Bawang on Monday, May 25, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.