Daging Rebus Air Asam, Menu Berbuka Puasa Hari ini

DAGING REBUS AIR ASAM | Anda pernah cuba resepi daging rebus air asam? Bahan utama untuk resepi ini adalah daging lembu yang direbus sehingga empuk kemudian dicampur bersama bahan kisar dan hirisan bawang besar, cili padi, tomato serta yang paling penting adalah belacan. Dengan adanya rasa masam, masin dan manis pasti membuatkan selera anda bertambah. Jom cuba resepi ini untuk juadah berbuka puasa anda hari ini. 



Bahan-bahan:

Daging lembu
1 biji cili merah (dikisar) 
1 biji tomato (dikisar) 
4-5 biji cili api (dikisar) 
2 ulas bawang merah (dikisar) 
1 sudu besar asam jawa (larutkan dengan 1 cawan air masak jadikan jus)

2 sudu besar perahan jus limau nipis

sedikit belacan
gula secukup rasa
garam secukup rasa
1 biji tomato (dipotong dadu) 
1 biji bawang besar (dihiris) 
4 biji cili padi (dihiris) 

Cara Penyediaan Daging Rebus Air Asam:

1. Daging di potong keping memanjang ikut ira daging. Masuk ke dalam periuk bersama air. Rebus sehingga empuk. 

2. Bila dah empuk bolehlah dipotong nipis-nipis melawan ira. Ketepikan dulu.

3. Sementara tunggu daging empuk tadi sediakan air asamnya dulu. Masukkan dalam blender cili merah, tomato, cili padi, bawang merah, air asam jawa dan belacan. Kisar sehingga lumat.



4. Tuang bahan kisar dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Tambahkan perahan air limau nipis, garam dan gula secukup rasa. Jika taknak masak pun boleh, tapi pastikan bancuh air asam jawa gunakan air masak/mineral. 

5. Hiriskan bawang besar, cili padi dan tomato. Masukkan ke dalam bahan air asam tadi. 

6. Masukkan juga daging yang telah siap dipotong ke dalam campuran. Gaul hingga sebati. Nak lagi sedap ramas sikit bahan tadi menggunakan tangan

7. Siap dan boleh dihidang bersama nasi panas

Daging Rebus Air Asam, Menu Berbuka Puasa Hari ini Daging Rebus Air Asam, Menu Berbuka Puasa Hari ini Reviewed by Bawang on Tuesday, May 12, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.