Resepi Kuih Bom Inti Kacang

Resepi Kuih Bom Inti Kacang | Anda suka makan kuih bom? Kuih bom dihasilkan dengan hanya menggunakan tepung pulut dan tepung gandum dan diisikan bersama inti kacang hijau atau inti kelapa. Jom kami kongsikan resepi kuih bom inti kacang untuk anda cuba di rumah. 

RESEPI KUIH BOM INTI KACANG

Bahan untuk kulit:

500 g Tepung pulut
1 cawan Tepung Gandum
Secubit Garam
Air secukupnya
Bijan Putih

Cara Penyediaan Kulit:

1) Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan garam. Gaul rata kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat pada bekas
2) Sebelum uli untuk masukkan inti pastikan tangan anda dilumurkan sedikit minyak
3) Ambil doh, masukkan inti kacang hijau, bulatkan dan gaulkan dengan bijan.

Bahan untuk inti kacang :

250 g Kacang hijau (direndam) 
Gula Merah
Gula Pasir
Secubit Garam
Sedikit Air

Cara Penyediaan Inti Kacang:

1) Letakkan sedikit air ke dalam kuali, masukkan gula merah, gula pasir dan garam.
2) Kacau sehingga gula cair dengan api sederhana
2) Masukkan kacang hijau. Masak sehingga kacang hijau menjadi lembut dan masak sempurna

CARA MENGGORENG KUIH BOM INTI KACANG

1) Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana besar. 
2) Minyak sudah panas, masukkan kuih bom ke dalam kuali dan kecilkan sedikit api
3) Goreng sambil balik-balikkan kuih agar kuih masak sekata
4) Setelah kuih bom bertukar warna dan nampak keperangan, terus angkat dan toskan
5) Siap 
Resepi Kuih Bom Inti Kacang Resepi Kuih Bom Inti Kacang Reviewed by Bawang on Monday, May 04, 2020 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.