Resepi English Parmesan Cheese Scone Viral dan Sedap

SCONE?? Pernah makan tak anda. Nak katakan biskut tak juga tapi biasa ada jual di sesetengah kedai bakery dan klu kat hotel org hidang utk English High Tea. Sedap dimakan bersama sapuan jem Strawbery..Nyummmy


Bahan:

250gm tepung gandum
35gm gula castor
60gm parmesan cheese
90gm butter
1 sdt baking powder
1/2 sdt garam
100ml susu full cream
Telur kuning utk sapu atas scone
Raisin ( segenggam)

Cara penyediaan :

1. Butter mesti sejuk dari peti ais ya. Sagat atau terus masuk dlm tepung. ramas2 sebati dgn jari smpi jadi mcm breadcrumbs.

2. Da elok texture butter dan tepung, masukkan cheese, gaul rata. Pakai tangan je

3. Masukkan pula garam, gula, baking powder dan raisin. Gaul rata

4. Bentukkan lubang di tengah adunan, tuang susu full cream sedikit demi sedikit sambil membentuk doh. Jgn uli mcm buat roti ya sekadar campurkan semua bahan. Doh scone tak keras sgt ianya moist dan lembut.

5. Bulatkan doh dan balut dgn plastic cling. simpan fridge 15 minit.

6. Cukup 15 minit keluarkan doh dari fridge. Canai setebal 1 inci dgn apa2 acuan bentuk bulat.


7. Gris loyang dgn butter ya sebelum letak scone yg nk dibakar. Sapu atas scone dgn kuning telur. Saya letak juga poppy  seed sbgi deco

8. Bakar suhu 180 selama 25 minit ke 30 minit.

Hasilnya..tadaaa



Resepi English Parmesan Cheese Scone Viral dan Sedap Resepi English Parmesan Cheese Scone Viral dan Sedap Reviewed by Bawang on Wednesday, November 28, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.